Hogyan csökkentheti vállalkozása energiaköltségeit évente akár egy autó árával?

Ön is úgy érzi, hogy cége túl sokat fizet az áram- és gázszámlára?

Hogyan lehetne hatékonyan csökkenteni a költségeket úgy, hogy ne kelljen az idejét pazarolnia olyan feladatokra, amelyekben nem mozog otthonosan, mert nem az Ön szakmája?

Érdemes átolvasnia az alábbi sorokat, mert ötleteket meríthet belőle, amelyeket felhasználhat az energiaszámla csökkentése érdekében. De a legjobban akkor jár, ha szakemberre bízza. És hogyan teheti ezt meg kockázatmentesen? Bízza olyan szakemberre, aki sikerdíjért dolgozik! Nos a legjobb helyen jár. De hogyan tudjuk a vállalkozása energiaköltségeit csökkenteni?

1. Mennyibe kerül Önnek egy egységnyi energia?

Ezen sajnos csak évente egyszer lehet változtatni: amikor megköti a szerződést a kereskedővel. De nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel. Hogyan lehet jó árat kapni? Úgy, hogy jó helyről kell kérni, és jól kell kérni, minimalizálva a kereskedő kockázatát. És Önnek mekkora kockázatot érdemes vállalnia? Érdemes-e változó áras szerződést kötni, vagy biztosabb a fix ár? Természetesen a fix ár mindig biztosabb, de ennek árát meg kell fizetni. A fix ár mindig drágább. De mennyivel?

Ez nagyon fontos kérdés. Szerencsére kiszámítható. Az Ön fogyasztási adatainak figyelembevételével ki tudjuk számítani Önnek egy tipikus hónap energiadíját, és az alapján eldöntheti, hogy kiköt-e egy stabil pont mellett, vagy úszik az árral. Nyilván, ha minimális az árkülönbözet, akkor a stabil árat érdemes választani, de ha nagy a differencia, akkor vonzóbb lehet a változó ár.

Főleg, ha időnként negatívba is mehet. Igen, nem tévedés: az áramár 2023-ban 74 alkalommal egy órán keresztül negatív volt. Tehát 74 órán keresztül a termelők fizettek a fogyasztóknak. Egyszer, egész pontosan 2023. július 2-án egy óráig -500 euró (!!!) volt egy MWh. Íme néhány példa 2023-ból:

2. És mennyibe kerülnek Önnek a rendszerhasználati díjak?

Az áram rendszerhasználati díjai fixek, a MEKH szabályozza őket. De vajon optimálisan vannak-e beállítva? Erre akkor kapunk választ, ha elemezzük az Ön mérési adatait, és elvégezzük az optimalizációs számítást. Ez meglepően sok megtakarítást eredményezhet. Akár még büntetőtarifát is érdemes néha bevállalni, ha az év többi részében nagyobb megtakarítás érhető el.

A földgáz rendszerhasználati díjait is a MEKH szabályozza ugyan, ám a kereskedőknek ebben van némi mozgásterük. Ezért a földgázbeszerzésnél nagyon fontos ezek összehasonlítása is. Lehet, hogy egy kereskedő a legjobb molekuladíjat kínálja, de ha vastagabban fog a ceruzája az RHD-k megállapításánál, akkor tévútra vihet. Ráadásul ahány kereskedő, annyiféle mértékegységben adják meg a díjakat, és nagyon észnél kell lenni, hogy az ember jól végezze el az átváltást.

Az áramhoz hasonlóan a földgáznál is fontos a teljesítménydíj optimális beállítása. Hiszen ez fix díj, egész évben fizetendő, tehát nyáron is, amikor a legtöbb cégnél minimális a gázfogyasztás, hiszen csak melegvíz előállítására használják, vagy arra se.

3. Az el nem fogyasztott energia a legolcsóbb energia

a) Napelemek

A napelemmel a fogyasztásnak akár jelentős része is fedezhető. Azonban a napelemek nem olcsók. Ha Ön még csak tervezi a napelem létesítését, akkor nyilván szeretné pontosan látni a várható megtérülési időt. Itt könnyen tévútra lehet kerülni. Ugyanis ha átlagos áramárral számol, miközben Önnek indexált áras áramszerződése van, akkor a valós megtérülési idő sokkal hosszabb lesz a vártnál.

A fenti ábra mutatja egy üzem 2023. szeptember 18-i fogyasztását, a napelem termelését, és az áramár napon belüli változását. Jól látszik, hogy amikor a napelem a legtöbb energiát termeli, akkor az áram a legolcsóbb. Mint az 1-es pontból már tudjuk – főleg nyáron -, amikor a napelemek legtöbbet termelnek, ráadásul szabadságolások, karbantartások zajlanak, akkor időnként negatív áramár is előfordul.

Félre ne értse, nem lebeszélni akarom Önt a napelemről, csak felhívom a figyelmét, hogy a megtérülést a valós energiaköltség alapján kell számolni. Ebben is tudunk Önnek segíteni.

b) Korszerűsítés

Ön bizonyára elvégeztette már a korszerűtlen fogyasztók cseréjét. De vajon mindegyiket? Mert lehet olyan korszerűsítési megoldás, amit Ön nem ismer, de mi igen. Ugyanis lehet, hogy ez egy újdonság. Amióta ilyen drága lett az energia, azóta rohamléptekben fejlesztik a gyártók az energiatakarékos termékeket, megoldásokat.

c) Almérők

2021. január 1-től kötelezővé vált a 100, illetve 2023-tól az 50kW-nál nagyobb teljesítményű gépek felszerelése almérőkkel. A jogkövető vállalkozások fel is szereltették a műszereket, azonban igen ritkán használják őket, vagy sose. Pedig az almérők mérési adatait alaposan elemezve időnként csodákra bukkanhat az ember. Felesleges fogyasztások szűrhetőek ki, vagy felderíthetőek korszerűsítési lehetőségek, amelyeknek megtérülése a mérési eredmények birtokában pontosan számolható.

Önnek semmi kockázata nincs, hisz sikerdíjért dolgozunk. Csak a költségeit veszítheti. Töltse ki az alábbi űrlapot, és lépjen kapcsolatba velünk!

    Follow by Email
    FbMessenger