Egyre kevésbé éri meg a napelem?

De megéri. Annak bizonyosan, akinek nincs. Hogy micsoda? Bizony így van. A napelemek szaporodásából befektetés nélkül profitálhatnak azok, akiknek nincs. Természetesen azok is profitálnak, akiknek van, és akik most készülnek telepíttetni. De sokkal körültekintőbben kell számolni a megtérülési időt.

Pár évvel ezelőtt a napelemesek azt mondták, hogy ha fotovoltatikus erőműbe (nevezzük az egyszerűség kedvéért napelemnek) fektetünk, akkor 10 évre előre kifizetjük az áramszámlát, és utána termel hasznot. Alapjaiban változott a helyzet, amikor 2022-ben 200Ft fölé emelkedett az áramár. Ilyen áramárak mellett akár 2 éven belül is megtérülhetett a napelem. Az áramárak csökkenése miatt azonban a megtérülési idő az elmúlt év során hosszabb lett. De nem csak az árcsökkenés miatt, hanem az igen népszerű HUPX DAM indexált áras áramszerződések miatt is. Ezekről itt írtunk korábban: >>Fix áramdíj legyen, vagy érdemes kockáztatni?<<

Hogyan befolyásolja a HUPX DAM indexált áras szerződés a napelem megtérülését?

Nézzük meg egy szép nyári nap energiamixét:

Alul kékkel Paks, pirossal a Mátrai Erőmű, bordóval a gázturbinás erőművek, a sárga pedig a napelemek áramtermelése. Nézzük meg, hogyan alakult ezen a napon a HUPX DAM áramár:

Látható, hogy amint kisütött a nap, az áramár azonnal bezuhant. Azoknak, akik HUPX DAM indexált szerződéssel rendelkeznek, a napelem korántsem takarít meg annyi pénzt, amennyi az átlagárból számítható. A napelemek ugyanis akkor termelik a legtöbb energiát, amikor legolcsóbb az áram.

Még negatív áramár is előfordul néha. Idén eddig 66 órán keresztül volt ilyen. De ahogy szaporodnak a napelemek az ilyen „Happy Hour” időszakok száma is növekedni fog. Ezek csak a -20€ alatti áramárak:

Igen, nem tévedés: július 2-án egy órán keresztül az erőművek fizettek megawattóránként 500€-t a fogyasztóknak! Ezek az időszakok tehát a napelem tulajdonosoknak is veszteséget okoznak.

Mindezekkel együtt a legtöbb fogyasztónak még mindig megéri napelemet telepíttetni. De sokkal körültekintőbben kell kiszámolni a megtérülési idejét. Nem lehet ugyanis átlagszámokkal számolni. Vegyünk egy példát egyszerű számokkal:

Ha a 20 millióba kerülő napelem évi 50.000kWh-t termel, és az áram ára a rendszerhasználati díjakkal együtt 100Ft, akkor 20.000.000/50.000/100= 4 év alatt térül meg a napelem rendszer. Na, ez a HUPX DAM indexált áras szerződésekkel biztosan hosszabb megtérülési időt fog eredményezni. Miért?

Egyik ügyfelünk 2023. szeptember 18-i energiafogyasztása és termelése

Jól látható, hogy amikor a napelemek energiát termelnek, az áram akkor volt a legolcsóbb. Ezen a napon a napelem valóságos, óránként változó árakkal számolt megtakarítása 24%-kal kevesebb, mint ha a számlán szereplő átlagárral számolnánk. A napelem megtérülése tehát az előző példában számolt 4 év helyett 5 év fölé növekszik. De ez más napokon és más fogyasztó esetében teljesen más lehet.

Ha napelem létesítését tervezi, célszerű körültekintően kiszámolni a megtérülési időt. Ugyanez fordított esetben is nélkülözhetetlen: ha már megvan a napelem, akkor alapos számítást kell végezni az áramszerződés kiválasztása során. Mindét esetben szívesen segítünk.

Hívja a +36-70-314-3850 számot, vagy lépjen velünk kapcsolatba >>ide kattintva<<.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
FbMessenger