Energetikai szakreferens

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény kötelezővé tette a törvényben meghatározott energiamennyiségnél többet fogyasztó gazdálkodó szervezetek számára energetikai szakreferens szolgáltatás igénybe vételét. Ez a mennyiség:

 • 400 000 kWh villamos energia, vagy
 • 100 000 m³ földgáz, vagy
 • 3 400 GJ hőmennyiség.

Sok gazdálkodó szervezet vezetője ezt így élte meg: „Na, már megint kivetettek ránk egy újabb sarcot!

És valljuk meg, sok esetben ez ténylegesen így is valósult meg. A nagy energiapiaci szolgáltatók ugyanis azonnal bejegyeztek egy – papíron – tőlük független szakreferens céget, és a saját adatbázisukban szereplő cégeknek felajánlották, hogy megoldják relatíve olcsón. Sokan alá is írták velük a szerződést. Csakhogy nem mindegyik szolgáltató biztosított elegendő mérnököt a feladatra. Van olyan szakreferens cég, ahol egy mérnökre 100-nál is több ügyfél jut. Vajon mennyi ideje jut annak a mérnöknek arra, hogy valóban hasznos tanácsokat adjon az ügyfeleknek?

Pedig a jogszabály megalkotójának nem ez volt a szándéka. A cél az volt, hogy a szakreferens ne csak figyelje, és dokumentálja az ügyfele energiafogyasztását, de adjon valóban hasznos tanácsokat, amelyek energiamegtakarításhoz vezetnek, az alábbi módokon:

 • az ügyféllel együtt tárja fel az energiamegtakarítási lehetőségeket, hisz az el nem fogyasztott energia a legolcsóbb energia,
 • tegyen javaslatokat korszerűsítési megoldásokra, és ezeket támassza alá számításokkal,
 • vegyen részt a dolgozó energiatudatos szemléletének kialakításában,
 • működjön közre, vagy teljesen vállalja át az ügyféltől az energiabeszerzési feladatokat.

Az energiabeszerzéssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem egyszerűsíthető le arra, hogy bekérünk 3-4 ajánlatot, és aki a legjobb árat adja 1kWh áramra, vagy 1MJ földgázra, azzal szerződünk.

Először is mind a gáz-, mind az áramszámlában jelentős tételt képviselnek a rendszerhasználati díjak, amelyek egy része fix, nem függ a fogyasztástól. Nagyon nem mindegy, hogy ezek a havi fix költségek optimális szintre vannak-e beállítva. Éves szinten több százezres vagy milliós költségek takaríthatók meg egy optimalizációs számítással. Időnként akár még a túllépési díjat is megéri bevállalni, ha éves szinten többet takarítunk meg.

És a fogyasztással arányos díjak összehasonlítása sem olyan egyszerű manapság, a tőzsdeindexált szerződések korában, mint volt régen.

Ha az energetikai szakreferens díjért cserébe nem csak havi jelentéseket, sablon tanácsokat, de valóban költségmegtakarítást hozó szolgáltatást szeretne kapni, akkor válasszon minket!

Hívja most a 06-1-414-1145 számot, vagy küldjön nekünk egy üzenetet, és visszahívjuk.

  Follow by Email
  FbMessenger