Fix áramdíj legyen, vagy érdemes kockáztatni?

2022 őszén brutálisan magas áramdíjakkal lehetett szerződést kötni a 2023-as évre. Gyakori volt a 200Ft/kWh feletti áramár, és az még nem is tartalmazta a rendszerhasználati díjakat, és adókat.

Ilyen magas áramdíjak mellett az energiakereskedők is rendkívül óvatossá váltak. Nem is nagyon akartak új ügyfeleket szerezni, igyekeztek a meglévő fogyasztóik kiszolgálására koncentrálni. Ráadásul, attól félve, hogy a fogyasztók a többszörösére megnövekedett áramszámlát nem fogják tudni kifizetni, előre kérték az energia árát. Ilyen körülmények között szinte megszűnt a verseny, ami a piacgazdaság lényege lenne.

Ebben a helyzetben néhány energiakereskedő piacra lépett a HUDEX FMA és HUPX DAM indexált áras ajánlatokkal, ami minimalizálta a saját kockázatukat, és a 200Ft-os áramdíjakhoz képest sokkal kedvezőbb tarifákat ígért. Mit is jelentenek ezek?

HUDEX indexált áras szerződés

Ez az egyszerűbb. A rövidítés jelentése: HUDEX = HUngarian Derivative Energy Exchange. Üzemeltetője a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt. Az FMA jelentése pedig Front Month Ahead. Az ilyen szerződéseknél az aktuális hónap áramdíját a HUDEX megelőző havi napi záróárak átlagából számítják ki egy képlettel. Íme egy példa:

P1  = 0,494 * HUDEX BL + 0,506 * HUDEX PL + S [EUR/MWh]

A BL a Base Load, azaz a zsinóráram, amelyet Magyarországon Pakson és a Mátrai erőműben állítanak elő. Ez olcsó áram, mert ezek az erőművek költséghatékonyan tudnak áramot előállítani, cserébe sajnos rugalmatlanok. Íme a magyar energiamix egy nyári napon:

Alul látható Paks és a Mátrai Erőmű termelése. Két csúcs van az energiaigényben: reggel 6, amikor indulnak a gyárak, és este 8-9, amikor a háztartások energiafogyasztása magas. A napelemek egyre nagyobb termelése (sárga terület) számunkra örömteli, azonban az energia rendszer irányítóinak sok fejfájást okoz. Reggel 6-kor ki kell elégíteniük a hirtelen megugró áramigényt, aztán amikor kisüt a nap, és a napelemek elkezdenek termelni, akkor pedig vissza kell szabályozni az erőműveket. Ez csak olyan erőművekkel oldható meg, amelyek gyorsan elindíthatók és leállíthatók. Ezek drágán termelő gázturbinás csúcserőművek, ők állítják elő a csúcsáramokat, amely a fenti képletben a PL= Peal Load megnevezéssel szerepel.

A BL és a PL előtti szorzótényezőket a kereskedő egyedileg állapítja meg, az alapján, hogy a fogyasztó fogyasztási profilja mennyi csúcsáramot igényel. A képletben szereplő S pedig a kereskedői díj, ami a kereskedő költségeit és hasznát fedezi. A képlet még egyszer:

P1  = 0,494 * HUDEX BL + 0,506 * HUDEX PL + S [EUR/MWh]

Tehát pl. a márciusi áramár úgy jön ki, hogy a megelőző hónap, azaz február végén a HUDEX márciusra vonatkozó BL és a PL napi tőzsdei záróárait átlagolják, és behelyettesítik a képletbe. És természetesen meg kell még szorozni az eredményt az EUR árfolyammal is. A képletben tehát 2 kockázati tényező szerepel: 1. merre mozdul az áramár, 2. merre mozdul az euró árfolyam.

Aki 2022 végén a 200Ft-os fix ár helyett ilyen HUDEX árképletes szerződést kötött, az is jól járt, mert a 2022 novemberi HUDEX BL árak pár hónap alatt 250€-ról 150€ alá csökkentek. De még ennél is jobban járhattak azok, akik HUPX indexált áras szerződést kötöttek.

HUPX DAM indexált áras szerződés

A HUPX jelentése HUngarian Power eXchange. A DAM pedig Day Ahead Market, azaz másnapi piac. Ezen a platformon a következő napi áramszállításra kötnek üzleteket óránkénti bontásban. Ebből következik, hogy az áram ára a kereslet-kínálat függvényében óránként változni fog. Íme egy novemberi nap mennyiségi és áradatai:

Jól látható, hogy amikor reggel 6-kor indulnak a gyárak, akkor növekszik az áramigény, ergo drágul az áram. Azok az ipari üzemek, akik 3 műszakban termelnek, kimondottan jól járnak ezzel a megoldással, mert éjszaka kb. féláron vehetik az áramot.

De az 1-2 műszakban termelőknek is olcsóbb lehet így az energia, mert az energiakereskedőknek ebben a megoldásban minimális a kockázatuk, nem kell egy évre előre sem mennyiséget, sem eurót lekötni, ezért viszonylag alacsony díjakkal dolgoznak. Hogy valójában mekkora a különbség a fix ár és a várható HUPX DAM indexált ár között, azt komplex számítás segítségével bárkinek meg tudjuk mutatni, akinek távmért fogyasztásmérője van.

A november 30-hoz képest teljesen másként nézett ki a napon belüli áramár a nyáron, amikor sokat sütött a nap. Íme június 8.

Ez is egy hétköznap. Amikor indulnak a gyárak, ezen a napon is felment az áramár, 9 óra után viszont elkezdett esni, és rendkívül alacsony szinten maradt estig. Ugye egyértelműnek tűnik az összefüggés az áramár és a napelemek termelése között?

A napelemek tehát nem csak a tulajdonosaiknak spórolnak pénzt, de a napelemmel nem rendelkező vállalkozásoknak is, ha HUPX DAM indexált szerződést kötöttek. Ráadásul ők pézt sem fektettek bele. Napközben, főleg pedig hétvégén rendkívül jó áron lehet hozzájutni az energiához.

Még negatív áramár is előfordul néha. 2023-ban november végéig 66 órán keresztül volt ilyen. De ahogy szaporodnak a napelemek az ilyen „Happy Hour” időszakok száma is növekedni fog. Ezek csak a -20€ alatti áramárak:

Igen, nem tévedés: július 2-án egy órán keresztül az erőművek fizettek megawattóránként 500€-t a fogyasztóknak!

Hogy Önnek melyik típusú villamosenergia szerződés éri meg, FIX HUF, HUDEX indexált vagy HUPX DAM indexált, azt úgy tudja eldönteni, ha látja, hogy melyik milyen tarifát eredményezne.

A FIX HUF pofonegyszerű, ott csak arra kell figyelni, hogy a kereskedő az EKR díjat beleszámolta-e az áramdíjba, vagy külön tételként fog szerepelni a számlán. Ez ugyan „csak” 90 fillér, de aki több millió kWh-t fogyaszt évente, annak ez is jelentős összeget jelent.

A HUDEX kiszámítása is viszonylag egyszerű, csak a BL és PL záróárakat kell kigyűjteni és átlagolni egy kiválasztott hónapra. A HUPX DAM indexált ár kiszámításához viszont egy meglehetősen komplex számítás szükséges. Ehhez kellenek az Ön negyedórás mérési adatai, amelyekből órás adatokat kell számolni, majd ezeket óránként be kell szorozni az arra az órára érvényes DAM árral. Ez tényleg bonyolult, és munkaigényes, de szívesen segítünk Önnek ebben.

Előre bocsátom, a számítás valószínűleg azt fogja kimutatni, hogy legdrágább lesz a FIX HUF ár, majd a HUDEX ár, legolcsóbb pedig a HUPX DAM ár. Íme például egyik 2 műszakban dolgozó ügyfelünk általunk szervezett tenderének eredménye:

Ft/kWhFIX HUF árHUDEX indexált árHUPX DAM indexált ár
Áramdíj + EKR díj59,98 Ft56,21 Ft47,79 Ft

Azonban az utóbbi kettőben van kockázat, hiszen a tőzsde nem egyirányú utca. A konkrét árak ismeretében azonban Ön sokkal könnyebben el tudja majd dönteni, hogy az indexált árak árelőnye van-e akkora, hogy megéri vállalni a kockázatot.

Ha szeretne pontos információk alapján dönteni az energiabeszerzés során, vagy esetleg a teljes beszerzési folyamatot szakértőre bízná, akkor hívja a +36-70-314-3850 számot, vagy lépjen velünk kapcsolatba >>ide kattintva<<.

Follow by Email
FbMessenger