Hogyan válassza ki az Önnek legjobban megfelelő LED fénycsövet?

Hogyan korszerűsítheti a világítását pár perc alatt? És hogyan kerülheti el a buktatókat?

A piacon rengetegen kínálnak sokféle ún. "retrofit" (szabad fordításban csereszabatos) LED fénycsövet, amelyek beépíthetők a meglévő lámpáiba, csakúgy, mintha egy kiégett fénycsövet cserélne újra. A bőséges kínálat, és a sokféle műszaki paraméter nehézzé teszi a megfelelő megoldás kiválasztását. Hadd segítsek Önnek eligazodni ezek között, egyszerűen, közérthető nyelven megfogalmazott magyarázatokkal.

Irány a Webshop!Milyen színű LED fénycsövet válasszon?
Milyen fényerejű LED fénycsövet válasszon?
Márkás LED-et, vagy a kínai is megteszi?
Tényleg nem kell villanyszerelő?
Honnan lehet tudni, hogy a fénycső hagyományos, vagy elektronikus előtéttel van szerelve?
És mennyi idő a megtérülés?
Kérdése van? Tegye fel! Telefonszám, e-mail itt.

Milyen színű LED fénycsövet válasszon?

A LED fényforrások több különböző színnel kaphatóak a sárgás, "melegfehér" 2700K-től a kékes "hidegfehér" 6500K-ig. Ezt a termék típusszámában egy háromjegyű szám két butolsó jegye jelöli. Pl. ST8V-1.2M 19W/840 Ez a fénycső 4000K-es, azaz semleges fehér. Ez a legalkalmasabb a legtöbb munkahelyen. Az ettől melegebb színű fény otthon vagy egy bárban tökéletes, ahol a cél az ellazulás. Irodában, ipari csarnokban a melegfehér szín inkább álmosító. A 6500K-es hidegfehér fény pedig az európai szem számára inkább zavaró, rontja a komfortérzetet. Legfeljebb nagyterű üzletekben, hipermarketekben, plázákban ajánlott. A legtöbb munkahelyre tehát a 840-es kódú, azaz 4000K-es, semleges fehér színt javaslom.

Miért nem szabad keverni a különböző színű fényforrásokat?
Sok helyen látom, hogy a lámpákban vegyesen vannak sárga és fehér fényű fénycsövek. Van, ahol ez azért van így, mert azt tette be a szerelő, amit épp kapott a boltban. Van, ahol szándékosan keverik, hogy jobb legyen a színvisszaadás. A színkeverésnek az egysávos fénycsovek idejében volt értelme, de ezeket 2010-ben kivonták a forgalomból. A mai fénycsövek és a LED csövek is szélesebb spektrumban sugároznak, a színvisszaadási indexük 80-85 (a nap = 100). Nincs szükség tehát színkeverésre, ami ráadásul káros, mert zavaró tarkaságot okoz. > Ugrás a lap tetejére. <

Milyen fényerejű LED fénycsövet válasszon?

A fényforrások "erejét" a fényáram mutatja, amit lumen-ben mérünk, rövidítve lm. Ennek értéke megtalálható a fényforrás dobozán. Nagyon fontos, hogy erre tekintettel legyen, hogy elkerülhesse azt, hogy a drága pénzen elvégzett korszerűsítés eredménye sötétség legyen, mint történt az néhány közvilágítás esetében az utóbbi időben.

Egy 120cm-es, 36W-os hagyományos fénycső fényárama 3250 lm. Logikus lenne, hogy ennek helyettesítésére 3250 lumenes LED fénycsövet válasszunk. Ilyen azonban a piacon nem létezik. A 120cm-es LED fénycsövek fényárama a minőségtől függően 1500-2300 lm között változik. Hogy lesz ebből ugyanannyi fény a munkaasztalon? Hát, az 1500 lumenes fénycsőből sehogy. A jobbak viszont tudnak annyi megvilágítást adni. Hogyan lehetséges ez?

A magyarázat a sugárzási szögben rejlik. A fénycső ugyanis körkörösen sugározza ki a 3250 lument, a LED cső viszont 160 fokban, tehát csak a hasznos irányba. Amíg tehát a fénycső fényének felfelé sugárzott része jelentős mértékben elvész, a LED cső teljes fénye hasznosul. A tapasztalatom az, hogy a fénycső fényáramát 0,6-del megszorozva kapjuk meg a helyettesítésre alkalmas LED cső fényáramát. 36W/120cm-es fénycsőnél ez 3250x0,6=1950 lm, 58W/150cm-es fénycsőnél pedig 5200x0,6=3120 lm.

Miért gyártanak akkor egyáltalán 1500 lumenes LED csöveket? Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám, azért, mert sokan nem értenek hozzá, és megveszik. Ha kifizették, akkor pedig sokszor késő reklamálni. A jóindulatú magyarázat az, hogy van, amikor a kevesebb is elég. Na nem az 1500-as, az nem sok mindenre jó. De azt 1700 lumenes LED cső, már jó lehet. Miért?

Azért, mert a régebbi, 2010 előtti világításokat még gyengébb, 2800 lumenes fénycsövekre tervezték, akkor ugyanis még azok voltak elterjedve a piacon. Másrészt a fénycsöves világításokat általában 20%-kal túltervezték, annak érdekében, hogy akkor is meglegyen a szabványban előírt megvilágítás, ha a karbantartók késve cserélik ki a kiégett fénycsöveket.

Tehát a 120cm-es fénycsövek esetében az 1700 lumen, a 150cm-es csövek esetében pedig a 2400 lumen elegendő lehet a szabványban előírt megvilágítás elérésére. Fontos azonban emlékezni arra, hogy a szabványnak ugyan eleget teszünk, de a 15-20%-nyi megvilágítás csökkenés már észrevehető, és a dolgozók panaszkodhatnak. Másrészt nem árt a tényleges megvilágítási értékről műszeres méréssel meggyőződni. Nagyon szívesen segítek ebben Önnek, csak telefonálnia kell: (06-1) 414-1145. > Ugrás a lap tetejére. <

Márkás LED-et vegyen, vagy a kínai is megteszi?

A kínaiak tudnak jó LED-et gyártani, hisz szinte mindegyik ott készül, pl. OSRAM is. A különbség az, hogy az OSRAM alaposan, és rendszeresen ellenőrzi a minőséget. A kínai gyártók termékei is lehetnek jók, a probléma azonban az, hogy nem tudjuk, melyik milyen. Én korábban nagyon sokat foglalkoztam kínai termékekkel, és meglehetősen vegyesek a tapasztalataim. Ha az ember rátalál egy jó termékre, azt érdemes használni, mert sokkal olcsóbb, mint a márkás. Ennek is vannak azonban veszélyei, amelyek ráadásul csak később derülnek ki:

  • Egy-két év elteltével drasztikusan romolhat a fényereje, és nem fogja teljesíteni az előírt megvilágítást. Jön egy munkavédelmi ellenőrzés, és jó nagy büntetést szabnak ki.
  • A garancia eleve rövidebb, vagy ha nem, akkor szinte lehetetlen érvényesíteni.

Fontos negatív tapasztalatom volt még az is, hogy a némelyik kínai LED paraméterei köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Hiába van ugyanannyi lumen ráírva, mint az OSRAM LED-re, a műszer 15-20%-kal kevesebb megvilágítást mutat. Nem szabad tehát hinni az adatlapnak, műszeres mérést kell végezni.

A fentiek miatt én úgy döntöttem, hogy nem veszélyeztetem a cégem jó hírét bizonytalan minőségű termékekkel, maradok az OSRAM garantált minőségű termékei mellett. Önnek is azt javaslom, ne kockáztasson: Az OSRAM drágább ugyan, de a minősége garantált, és a típustól függő 3-5 év garanciát biztosan érvényesíteni tudja majd. > Ugrás a lap tetejére. <

Tényleg nem kell szerelő?

A hagyományos, fénycsőgyújtós lámpákhoz nem feltétlenül. Minimális műszaki érzékkel bárki elvégezheti a cserét a 120 vagy 150 cm-es lámpákban, így:

Beépítés

Minimális gondot legfeljebb az alsó rajzon lévő lépés okozhat: ha van a lámpában fázisjavító kondenzátor (correction capacitor), azt ki kell kötni, mert nincs szükség rá, sőt a LED mellett kárt okoz. De ezt még mindig el tudja végezni laikus is, villanyszerelő nem kell feltétlenül.

Más a helyzet a 60cm-es fénycsöveknél. 2x18W-os és 4x18W-os lámpákban ezek kettesével sorba vannak kapcsolva. Itt a kapcsolást át kell alakítani párhuzamossá, amit jobb, ha villanyszerelő végez. Szintén villanyszerelőt célszerű hívni akkor, ha elektronikus előtéttel szerelt lámpái vannak, mert az előtétet ki kell iktatni. > Ugrás a lap tetejére. <

Honnan lehet tudni, hogy a fénycső hagyományos, vagy elektronikus előtéttel van szerelve?

A hagyományos, fojtótekercses-fénycsőgyújtós lámpákban fénycsövenként van egy kb. 2cm átmérőjű, hengeres "patron", amit a fenti 3. számú rajz mutat. Ez legtöbbször kívülről is látható, de van olyan lámpa, amiben el van rejtve a szerelőlap alatt.

Az elektronikus előtéttel szerelt lámpa nem villog, kb. 1mp elteltével egyből gyújt. A fénycsőgyújtóval szerelt fénycső viszont a felkapcsoláskor többször felvillan, és csak azt követően marad égve. De vigyázat, ez csak hideg fénycsőre igaz. Ha egy épp működő, üzemmeleg fénycsövet lekapcsol, majd újra felkapcsolt, az nem biztos, hogy villogni fog. Lehet, hogy egyből indul, és ez fals következtetésre adhat okot.

A harmadik módszer a kérdés eldöntésére az, ha fogja a mobiltelefonját, és a kameráját a fénycsőre irányítja úgy, hogy egszerre csak egy csövet lásson.

Kamera teszt

Ha stabil a kép, mint a baloldalon, akkor az előtét elektronikus, tehát a LED-re történő cseréhez villanyszerelőre van szükség. Ha hullámzik a kép, mint a jobboldalon, akkor az előtét hagyományos fojtótekercs, tehát akár laikus is elvégezheti a cserét. > Ugrás a lap tetejére. <

És mennyi idő alatt térül meg?

Számolja ki, milyen sok pénzt megtakaríthat, és milyen hamar megtérül a befektetése!
Töltse ki a négy sárga mezőt és a legördülő listát állítsa be!
36W-os, 120cm-es fénycsövek száma db
58W-os, 150cm-es fénycsövek száma db
Heti üzemórák - pl. 2 műszak, 5 nap = 80 óra óra
Energiaár - ha tudja a pontos árat, írja át Ft/kWh
Rendszerhasználati díjak Ft/kWh
  Jelenlegi
fénycsövek

OSRAM LED
Value és Basic
* Kedvezőbb ár *

OSRAM LED
Basic és Advanced
* Több fény *
36W-os fénycsövek tényleges teljesítménye W W W
58W-os fénycsövek tényleges teljesítménye W W W
Összteljesítmény kW kW kW
Világítás éves energiafogyasztása kWh kWh kWh
Az Ön éves világítási energiaköltsége Ft Ft Ft
Éves megtakarítás   Ft Ft
Megtérülési számítás
120 cm-es fénycsövek kiváltása /db Ft* Ft**
150 cm-es fénycsövek kiváltása /db Ft** Ft***
Befektetés összesen Ft Ft
Megtérülési idő év év
* Value = kedvező ár, közel ugyanannyi fény, 30.000 óra élettartam, 3 év garancia.
** Basic = közepes ár, közel ugyanannyi fény, 40.000 óra, 4 év garancia
*** Advanced = ugyanannyi fény, 50.000 óra, 5 év garancia
Irány a Webshop!Ön vagy éven belül mindenképpen ki fogja fizetni a világítás korszerűsítésének árát - az áramszolgáltatónak! Váltson inkább LED-re mielőbb! Rendeljen néhány mintadarabot 30 nap pénz-visszafizetési garanciával, vagy akár az összeset MOST!

Néhány referencia:

Ipar Kereskedelem Szolgáltatás
LKH Leoni, Hatvan CBA Szabadkígyós Copy General Kft., Bp.
Kabelit Kft., Bonyhád TEJ-S hűtőház, Szada Folprint Nyomda, Bp.
Galisz Kft., Jánosháza Wellmed reklámvilágítás, Bp. Dési Háziorvosi Kft, Bp.

> Ugrás a lap tetejére. <

Kérdése van? Ne habozzon tegye fel!


Hívja munkaidőben az (1) 414-1145, vagy a (70) 314-3850 számot, vagy töltse ki a lenti adatlapot, és visszahívjuk!

Név:
Beosztás:
Cég:
Telefonszáma:
E-mail címe:Ezt a mezőt ne töltsd ki:
Üzenet:

Az üzenetet az Ön kényelme érdekében előre beírtuk, de az ablakba kattintva át is szerkesztheti.A CostBusters garancia - Sikerdíjért dolgozunk!Ügyfeleink mondták rólunk:

A CostBusters sikerdíja az egyetlen számla, amit örömmel kifizetek, mert tudom, hogy még egyszer annyi pénz a zsebünkben marad.

Nagy Péter
operációs igazgató
Copy General Kft.
Várakozáson felüli eredmény született: az éves megtakarítás közel egy autó árával egyenértékű.... Ajánlom minden cégnek, aki költségeket szeretne megtakarítani.

Pál József
gazdasági igazgató
Béres Egészségtár Kft.
Kijelenthetem, hogy elégedett vagyok a CostBusters munkájával. A korábban más területen alkalmazott tanácsadókhoz képest a gyakorlatiasabb, gyorsabb és mélyrehatóbb munkát végeztek.

Korok Péter
ügyvezető igazgató
Grafit Pencil Nyomda Kft.
Főleg az informatikában született jelentős megtakarítás. Még azt is megoldották, amiről magunk is tudtuk ugyan, hogy felesleges költség, de mi nem tudtuk, hogy hogyan tudnánk megszabadulni tőle.

Balázs Krisztina
pénzügyi és informatikai igazgató
QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe